ПРВО ПОЗИВНО ПИСМО

Учесницима научно-стручног скупа поводом 95-тогодишњице оснивања Новосадске секције Југословенског новинарског удружења

Друштво новинара Војводине (ДНВ) приредиће почетком децембра (9.) 2017. свој редовни годишњи научно-стручни скуп, овај пут посвећен оснивању и раду Новосадске секције Југословенског новинарског удружења поводом 95-тогодишњице  њеног настанка (1921/22) убрзо након присаједињења Војводине матици Србији.

Жеља нам је да се овом приликом окупе најпозванији научни и културно-образовни делатници, као и истакнути новинари и истраживачи, који ће, на основу најновијих сазнања, пружити много више утемељених одговора о постојању и међуратном развоју новинарства, као и историјским околностима у којима су битисали следбеници овдашњег најстаријег новинарског струковног удружења, менама кроз које је оно пролазило у зависности од владајућих политичких, друштвено-економских, социјалних, културних и свих других околности, условима под којим је организовало рад и начин деловања, а која до сада нису подробније истраживана мада су подједнако важна не само за  историју новинарства него и за укупну истори(ографи)ју.

Очекујемо да ће резултати до којих сте дошли у својим најновијим појединачним и заједничким прегнућима надоместити велику празнину како у постојећој литератури тако и општим расположивим подацима и не само обогати недовољно истражену, у много чему недостатну и јавности мало познату историју нашег новинарства, него и потврди континуитет деловања садашњих са  оновременим струковним организацијама и данданас присутним општим залагањима како за побољшање материјалног, социјалног и економског стања новинара тако и захтевима за повољнијом друштвеном позицијом у остваривању основних циљева – слободе изражавања и јавне речи.

Молимо Вас да нам до 4. септембра потврдите Ваше учешће и најавите тему саопштења, а да рад доставите најкасније до 1. новембра 2017. како би почетак скупа дочекали са штампаним зборником.

Председници Новосадске секције ЈНУ:

                            
                          Јован Храниловић (1922-1923)                          Димитрије Мита Клицин (1923-1933)                 Трувун Трива Милитар (1933-1941)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.