МИРОВИЋ: НОВА ЗГРАДА РТВ-А ЗА ДВЕ ГОДИНЕ

Уместо рушевина обраслих у коров, на старом месту некадашње ТВ Нови Сад ће се налазити нова зграда РТВ Војводине
Фото:   Александар Гусман

Недавном примопредајом будућег градилишта радницима фирме Elite cop начињен је први корак у припремању терена уклањањем рушевина старе зграде Радио телевизије Војводине.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић посетио је градилиште и изјавио да је после 18 година, од дана када је у NATO бомбардовању срушена зграда РТВ-а на Мишелуку, започет велики посао за који је до сада обезбеђено 195 милиона динара, пре свега, захваљујући заједничким залагањем Владе Србије, министарства културе, Покрајинске владе, покрајинског секретаријата за културу, града Новог Сада и Управе Радио телевизије Војводине.

Фото:   Александар Гусман

– Након рашчишћавања терена и уклањања рушевина старог објекта започећемо изградњу као другу фазу пројекта. Сада очекујемо понуде и у наредних неколико недеља изабраћемо извођача радова спремног да до краја 2018. изгради нови дом Радио-телевизије Војводине који ће се простирати на 17. 000 квадрата и, уз савремену опрему, бити основни предуслов за квалитетану производњу програма и рад више од 1.000 запослених – истакао је Мировић.

Он је додао да не постоје никакве препреке да у наредних две до две и по године нови објекат не буде у потпуности завршен, јер се јединствени пример мултијезичног јавног медијског сервиса сагледава и као једна од улазница Србије у Европску унију због чега је све припремљено за кратко време – од имовинских питања и пројектне документације до неопходних одобрења и дозвола, као и да се већ воде разговори за наредну трећу фазу која подразумева изградњу нове зграде.

– Нико у овом делу у југоисточној Европи неће имати тако модерну, велику и опремљену зграду као РТВ. Важно је да Војводина у свему предњачи, како у јавном информисању тако и у другим областима и да се, како године буду одмицале, Војводина врати на оно место, место узора свима другима – казао је Мировић.

Иако од бомбардовања РТВ нема свој кров над главом, програм се свакодневно емитује, и као такав, јединствена је ризница у којој се чувају традиционална и културна обележја свих националних заједница у Војводини.

– Рушењем старе зграде, руши се и један део историје РТВ-а. Ипак, ми смо срећни јер смо на ово чекали скоро две деценије и надамо се да ћемо положити камен темељац за нову зграду ове јесени – рекао је заменик генералног директора РТВ-а  Јожеф Kлем истичући да је 2019. важна година пошто Радио Нови Сад, као најстарији медиј у РТВ-у, слави 70 година постојања.

По његовим речима, сви запослени су свесни да изградња нове зграде не значи и решење свих дуго нагомиланих проблема.

– Настојимо да у наредне две године oкончамо и неке кадровске и организационе проблеме и да у нову зграду пренесемо само оно знање и искуство са којим располажу наши запослени, али исто тако да поведемо са собом младе, школоване новинаре, са којима ћемо моћи да обезбедимо програм који је достојан јавном медијском сервису – навео је Kлем.

Он је најавио да је у плану, до завршетка изградње објекта, формирање редакције на чешком и бугарском језику.

Емитовање програма са нове адресе на Мишелуку најављено је за прву половину 2019, до када ће радио и телевизија остати подстанари у зградама за чији најам се, уместо улагања у програм, месечно издваја готово 15 хиљада евра.

ДАНИЈЕЛА МИЛОЈЕВИЋ ОСМИСЛИЛА НОВУ ЗГРАДУ РТВ
Фото: ДНВ

На конкурс који је расписала РТВ у сарадњи са Друштвом архитеката Новог Сада за изградњу нове зграде пристигло је 16 радова.

Стручни жири је одабрао најуспешније, а поред првонаграђене београдске ауторке Данијеле Милојевић, друга и трећа награда припале су Нади Јелић из београдског  AGM-a, односно пројектантском тиму „Eurogardi“ из Новог Сада – Весни Флорић, Игору Шћепановићу и Ђорђу Павкову – док су, због успелих  идејно-урбанистичких и архитектонских решења, откупљена још два рада.

Сви награђени радови били су изложени на увид јавности у Студију „М“ током октобра 2016.

ДНВ 3. МАЈ НЕ СЛАВИ КАО ПРАЗНИК СЛОБОДЕ МЕДИЈА

Друштво новинара Војводине „Светски дан слободе медија“, који је 1993. установила Генерална скупштина УН, не обележава откако је 3. маја 1999. у NATO нападу, проглашена за тобожњи легалан војни циљ, бомбардована РТВ.

Мук који је тада завладао, пошто је претходно 23. априла са два пројектила разрушена и РТС и убијено 16 медијских радника, лицемерно одзвања у позиву тзв. репрезентативних новинарских удружења Србије да петоминутним прекидом програма у електронским медијима „громогласном тишином“ упозоре јавност на никад тежи положај новинарске професије у Србији, а да прећуте ове у историји ратовања незабележене злочине.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.